Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, pożywne i aromatyczne ciasteczka pełnoziarniste z dodatkiem orzechów włoskich i wiórek kokosowych. Ciasteczka idealnie dopełnią smak popołudniowej kawy, ale świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska dla sportowców.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 765
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 765
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 59
Składniki
Masło ucieramy z drobnym cukrem i jajkami na jednolitą masę.
Następnie do masy dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Do masy kokosowej dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, a powstałe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.
Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i odpowiedniego stężenia.
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Najlepsze są na drugi dzień kiedy doskonale uwalniają swój piękny aromat. * Warto zostawić je w puszcze na jeden dzień i powkładać do niej kawałki świeżego jabłka, co sprawi, że ciasteczka będą idealnie mięciutkie.
Życzę smacznego! :)