Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, pożywne i aromatyczne ciasteczka pełnoziarniste z dodatkiem orzechów włoskich i wiórek kokosowych. Ciasteczka idealnie dopełnią smak popołudniowej kawy, ale świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska dla sportowców.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3922
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1036
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34242
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 577
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3922
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1036
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34242
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 577
Składniki
Masło ucieramy z drobnym cukrem i jajkami na jednolitą masę.
Następnie do masy dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Do masy kokosowej dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, a powstałe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.
Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i odpowiedniego stężenia.
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Najlepsze są na drugi dzień kiedy doskonale uwalniają swój piękny aromat. * Warto zostawić je w puszcze na jeden dzień i powkładać do niej kawałki świeżego jabłka, co sprawi, że ciasteczka będą idealnie mięciutkie.
Życzę smacznego! :)