Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piankowiec z wiśniami to połączenie puszystej pianki, owoców i kruchego ciasta. Przygotowanie nie trwa długo, dlatego warto wypróbować ten przepis.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski albo na blat. Dodaj posiekane, twarde i schłodzone masło. Na to wsyp cukier wbij jajka i szczyptę soli. Energicznie zagnieć jednolite ciasto. Podziel na dwie części i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Wystarczy 30 minut.
Po tym czasie wyciągnij, rozwałkuj na dwa takie same blaty ciasta. Podziurkuj i podpiecz w piekarniku około 20 minut aż zrobią się złote.
Teraz przygotuj piankę. Rozpuść galaretki w 500 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia. Po tym czasie ubij śmietanę na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder. Masa powinna być gęsta. Wlej płynną, ale przestygniętą galaretkę wiśniową.
Pierwsza upieczona część ciasta będzie stanowić spód, więc wyłóż na nim czyste, osuszone owoce, a następnie przełóż gęstą masę wiśniową. Przełóż do lodówki na kilka godzin, aby pianka stężała. Po tym czasie wyłóż na wierzch drugi blat ciasta. Jeśli zacznie się kruszyć, nic nie szkodzi. Możesz posypać ciastem wierzch jak gotową kruszonką.