Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem to ciepły deser, który sprawdzi się idealnie na chłodne, jesienne dni. Przepis na tę przekąskę jest łatwy i szybki, a połączenie jabłka i sera smakuje wyśmienicie. Już w trakcie pieczenia poczujesz aromatyczny zapach pieczonych jabłek. Połączenie jabłecznika i sernika? Od teraz jest to możliwe dzięki deserowi w postaci pieczonych jabłek z sernikowym nadzieniem. Możesz wykorzystać jabłka z własnego sadu, nadziać je serem z dodatkami i włożyć do piekarnika. Dla jeszcze lepszego smaku warto udekorować przysmak orzechami i słodkim sosem według uznania.
Pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem
Składniki
- 3 jabłka;
- 400 g serka śmietankowego;
- 110 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka miodu;
- dekoracja – orzechy włoskie i sos karmelowy wedle uznania
Składniki
- 3 jabłka;
- 400 g serka śmietankowego;
- 110 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka miodu;
- dekoracja – orzechy włoskie i sos karmelowy wedle uznania

Etapy przygotowania
Odkrój górną część jabłek i wydrąż ich środek za pomocą dużej łyżki lub małej gałkownicy. Umieść serek śmietankowy w misce. Dodaj do niego cukier, jajko, cynamon i miód. Wszystkie składniki wymieszaj.
Powstałą masą wypełnij środek jabłek i przykryj je “czapeczkami” z górnej części jabłek. Umieść jabłka w piekarniku na papierze do pieczenia.
Piecz jabłka w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu ostrożnie przełóż jabłka na talerz, zdejmij “czapeczki” i udekoruj środek jabłek orzechami i sosem karmelowym.
Na koniec przykryj nadzienie “czapeczkami”. Jabłka z nadzieniem sernikowym możemy też polać na wierzchu sosem karmelowym, choć nie jest to konieczne. Ich smak bardzo dobrze komponuje się z lodami o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 135

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1933

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 664
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 135

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1933

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 664



Składniki
- 3 jabłka;
- 400 g serka śmietankowego;
- 110 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka miodu;
- dekoracja – orzechy włoskie i sos karmelowy wedle uznania
Odkrój górną część jabłek i wydrąż ich środek za pomocą dużej łyżki lub małej gałkownicy. Umieść serek śmietankowy w misce. Dodaj do niego cukier, jajko, cynamon i miód. Wszystkie składniki wymieszaj.
Powstałą masą wypełnij środek jabłek i przykryj je “czapeczkami” z górnej części jabłek. Umieść jabłka w piekarniku na papierze do pieczenia.
Piecz jabłka w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu ostrożnie przełóż jabłka na talerz, zdejmij “czapeczki” i udekoruj środek jabłek orzechami i sosem karmelowym.
Na koniec przykryj nadzienie “czapeczkami”. Jabłka z nadzieniem sernikowym możemy też polać na wierzchu sosem karmelowym, choć nie jest to konieczne. Ich smak bardzo dobrze komponuje się z lodami o smaku waniliowym lub śmietankowym.