Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie smażone a pieczone w piekarniku.
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 210
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 281
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 210
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 281
Składniki
Mleko lekko podgrzać, dodać dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić w osobnym rondelku. Obie mąki przesiać do miski z solą i dodać resztę cukru, wlać rozmącone jajka, wymieszać. Gdy drożdże z mlekiem wyrosną dodać je do maki i wymieszać a następnie wlać jeszcze płynne masło i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Gdy to nastąpi borówki i jagody oprószyć mąką a ciasto podzielić na 16 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni i na środek ciasta kłaść po łyżce jagód z borówkami. Formować okrągłe pączki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Zakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, a potem wystudzić. Z cukru pudru i malinowego soku utrzeć lukier i każdy pączek polać nim.