Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 583
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 583
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
Kalafiory pokrój w grube pionowe plastry. Zrumień je z obu stron na oliwie, dopraw solą i pieprzem, po czym piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Salsa: obierz z listków natkę pietruszki, wrzuć je do malaksera z orzechami, 1/2 szklanki oliwy, czosnkiem, solą i pieprzem, zmiksuj na drobno. Wymieszaj z usmażoną cebulą, dopraw sokiem z cytryny i kaparami.
Purée: małą część dyni pokrój w niedużą kostkę, posól, posmaruj oliwą i smaż do miękkości. Resztę w dużych kawałkach posól, posmaruj oliwą i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni.
Podsmaż pora pokrojonego w drobne paseczki, dodaj imbir, skórkę pomarańczową, chili, sól i pieprz. Zmiksuj i wymieszaj z mascarpone. Podawaj purée ciepłe posypane kostkami smażonej dyni. Danie świetnie wygląda i smakuje z brukselką z karmelizowanymi orzechami.
Agnieszka Kręglicka - autorka książek i programów kulinarnych, współwłaścicielka 8 warszawskich restauracji i firmy cateringowej.Źródło: Show