Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony sernik z truskawkami to ciekawa i nieco inna propozycja na klasyczny i uwielbiany przez wszystkich sernik - tym razem z dodatkiem sezonowych owoców. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, głównie dzięki błyskawicznemu spodowi z herbatników.
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 687
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1453
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 687
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1453
Składniki
Przygotuj spód. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w blenderze na bardzo drobne okruchy. Masło roztop i lekko przestudź. Dodaj do ciastek i wszystko wymieszaj razem, aż będzie przypominało mokry piasek. Przełóż masę do tortownicy i dobrze uciśnij ze wszystkich stron – na przykład szklanką.
Przygotuj masę serową. Twaróg krótko zmiksuj, by go rozluźnić i ujednolicić jego konsystencję. Dodaj mąkę i wymieszaj przez ok. 5 sekund. Następnie dołóż wanilię, śmietanę i cukier. Ponownie wymieszaj mikserem przez kilkanaście sekund.
Do masy twarogowej dodawaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do połączenia składników.
Gotową masę twarogową przelej na spód z herbatników.
Przygotuj truskawki. Owoce umyj i wykręć szypułki. Podziel truskawki na połowy. Rozłóż je na masie sernikowej, środkiem owocu do góry. Dzięki temu sok nie rozmiękczy sernika.
Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 55 minut, do ładnego zbrązowienia wierzchu.
Pieczony sernik z truskawkami po upieczeniu zostaw w uchylonym, wyłączonym piekarniku na ok. godzinę. Następnie włóż go do lodówki na przynajmniej 4 godziny.