Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam pieguska. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :) Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, lub tak jak ja polać polewą czekoladową.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5385
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1736
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5280
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1781
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5385
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1736
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5280
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1781
Składniki
Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści.