Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam pieguska. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :) Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, lub tak jak ja polać polewą czekoladową.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 263
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101414
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5928
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 263
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101414
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5928
Składniki
Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści.