Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam pieguska. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :) Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, lub tak jak ja polać polewą czekoladową.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28024
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28024
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści.