Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13930
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1604
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15644
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6357
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13930
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1604
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15644
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6357
Składniki
W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, przesiany cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.
Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem, dodać jajko i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite i miękkie. 2 jajka które pozostały oddzielamy w dwa pojemniki białka wstawić do lodówki do schłodzenia. żółtka rozbełtać
Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przesmarować delikatnie żółtkami i piec około 10 min w temperaturze 180 stopni.
lukier do schłodzonych białek dodać szczyptę soli kilka kropel cytryny i 4 szklanki cukru pudru zmiksować . opcjonalnie można dodać barwnik wtedy dodajemy więcej cukru pudru