Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązek każdego domu w okresie Świąt Bożego Narodzenia .
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1791
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14372
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19482
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1791
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14372
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19482
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13149
Składniki
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną . W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę , miód , cukier . Zagotować , dodać cynamon , kakao , przyprawę do piernika i dżem . Wlać gorące do mąki i wymieszać ( uwaga gorące ! ) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę . Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na około12 godzin .
Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki .
Piec na blaszce wysmarowanej margaryną , około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º C .
Po wystudzeniu można polukrować .