Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2215
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1310
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 482
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3476
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1089
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2215
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1310
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 482
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3476
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1089
Składniki
Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawę do piernika, masło, jaja, cukier puder, waniliowy, miód. Zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wykrawać dowolne kształty (ja używam świątecznych foremek). Układać na blasze posmarowanej margaryną i piec w ok. 160^ przez ok. 10 minut (aż się zrumienią). Zdjąć z blaszki. Jak wystygną przełożyć według uznania marmoladą, dżemem lub konfiturą, polać polewą i posypać kolorowymi koralikami. Ja używam marmolady twardej wieloowocowej, białej polewy i kolorowej posypki. Pierniczki dobrze jest zamknąć w jakimś szczelnym pojemniku aby przeszły. Bardzo długo zachowują świeżość i są wtedy najpyszniejsze:)