Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 96
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 282
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 304
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 96
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 282
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 304
Składniki
Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawę do piernika, masło, jaja, cukier puder, waniliowy, miód. Zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wykrawać dowolne kształty (ja używam świątecznych foremek). Układać na blasze posmarowanej margaryną i piec w ok. 160^ przez ok. 10 minut (aż się zrumienią). Zdjąć z blaszki. Jak wystygną przełożyć według uznania marmoladą, dżemem lub konfiturą, polać polewą i posypać kolorowymi koralikami. Ja używam marmolady twardej wieloowocowej, białej polewy i kolorowej posypki. Pierniczki dobrze jest zamknąć w jakimś szczelnym pojemniku aby przeszły. Bardzo długo zachowują świeżość i są wtedy najpyszniejsze:)