Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki bezglutenowe, świąteczne, miękkie i kruche, prawie jak te glutenowe i nie wymagają leżakowania, są miękkie już na drugi dzień, także można je upiec w ostatniej chwili, serdecznie polecam :-)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 270
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21599
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 270
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21599
Składniki
Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata, ale bywa, że ciasto się mocno klei, wtedy trzeba ostrożnie podsypywać mąką ryżową. Następnie formujemy z ciasta wałeczek, oprószamy mąką ryżową, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie odkrawamy 1/3 schłodzonego ciasta, pozostałość zawijamy w folię i chowamy do lodówki, wałkujemy ciasto dość cienko na około 3 mm. Podsypujemy mąką ryżową i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko. Pieczemy przez 7 minut z termoobiegiem. Pilnujemy by się nie przypaliły. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc trzeba to wyczuć, pierniki muszą się zezłocić, przypalone stają się gorzkie i niedobre. Z podanych składników, wraz ze ścinkami ciasta powstanie ok. 4-5 blach pierniczków.