Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdemu z nas marzą się dobre pierniczki, ale żeby takie były trzeba długo czekać aż ciasto dojrzeje. Te są jeszcze lepsze i to bez czekania. Wychodzi około 2,5 blachy ciastek Zróbmy to!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 914
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 914
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Składniki
Do garnka dodaj masło(100g), cukier puder(70g), mleko(50ml), miód(170g), cynamon(2łyżeczki), przyprawa do piernika(5-6łyżeczek), gotuj na małym ogniu do połączenia składników. Do ostudzonej masy dodaj jajko(1szt), sodę oczyszczoną(1łyżeczka) i wymieszaj, dodaj mąkę(400g) wymieszaj i włóż do lodówki na 10-15min.
Rozwałkuj ciasto na 4-5mm wytnij ulubione kształty i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Nagrzej piekarnik 190stopni(góra-dół), piecz pierniki przez 8minut będą lekko przyrumienione po upieczeniu. Ostudź!
Jeśli chcecie dekorować swoje pierniczki ja szczerze polecam lukier królewski ponieważ dzięki niemu możemy robić precyzyjne linie oraz jak już mamy nasze kontóry możemy lukrem wypełniającym (czyli takim bardziej rozwodnionym lukrem królewskim) wypełnić nasze kontury robić tkz. pierniki artystyczne jednak ten lukier nadaje się także do tego że pokrywamy nim jedną stronę piernika niekoniecznie równo i posypujemy posypką, ale to zależy od waszej wyobraźni z tym lukrem niema ograniczeń. Miłej zabawy przy dekorowaniu.