Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie pierniczki ,które znikają z choinki w mgnieniu oka. Cudowny zapach roznosi się przy pieczeniu tych pysznych pierniczków. Dzieci uwielbiają dekorować ,takie świąteczne ciasteczka.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3976
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415531
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2601
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3976
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415531
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2601
Składniki
Masło rozpuścić z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać kakao i przyprawę ,wszystko to zamieszać rózgą , aż do połączenia się składników. Studzimy. Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sodę oczyszczoną oraz cukier, zrobić wgłębienie w mące wbić jajka mieszać drewniana łyżka i stopniowo wlewać płynne masło z miodem ..Następnie zagniatamy ciasto ,robimy kulę owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 do 12 minut. Uwaga, każdy piekarnik inaczej piecze . Jeśli chcemy pierniki powiesić na choince to przed pieczeniem należy zrobić dziurkę patyczkiem od szaszłyków .Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem cytrynowym . Możemy takie pierniczki przyozdobić innymi dekoracjami . Pierniczki możemy ładnie zapakować i dać prezencie bliskiej nam osobie. Życzę udanych wypieków oraz Wesołych Świat Bożego Narodzenia.