Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki z dodatkiem drożdży. Można je zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu są miękkie. Są też proste i szybkie w przygotowaniu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 819
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8913
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4747
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 819
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8913
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4747
Składniki
Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników. Zostawić żeby przestygło. Następnie wkruszyć drożdże i wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać. Wlać masę miodowo maślaną i wbić jajka i żółtko. Wymieszać mikserem z hakami. Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :)
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. części pierników zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince. Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe.
Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku. Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru, żeby każdy był zadowolony :) Pierniczki lukrowałam na drugi dzień. Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa. Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże było jajko i jak gęsty, chcecie mieć lukier.