Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez lata udoskonalałam przepis na pierniczki, aż się udało. Sprawił to dodatek smalcu i amoniaku. Dzięki nim , pierniczki od razu są mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne.
Kaczkę przygotowywałam na wiele sposobów: w pomarańczach, z jabłkami i winem...
Odsłon: 6705
Kaczkę przygotowywałam na wiele sposobów: w pomarańczach, z jabłkami i winem...
Odsłon: 6705
Składniki
Miód, cukier i masło oraz smalec roztopić. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Stopniowo, wciąż ucierając dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao. Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać i połączyć składniki. Ciasto jest "wolne", ale takie powinno być. Oprószyć mąką z wierzchu i wynieść w chłodne miejsce - ale nie do lodówki- na 2 godziny. Zagnieść, cienko rozwałkować i pociąć w pasy o szerokości 8-9 cm. Na każdym pasku ciasta wykładać w niewielkich odstępach po łyżeczce różanej konfitury. Przykryć drugim paskiem ciasta. Docisnąć palcami wokół nadzienia i dopiero wyciąć foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w tem. 160 stopni. Po upieczniu pokryć lukrem. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach.