Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-12-2017
Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 4902
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4595
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 389
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 4902
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4595
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 389
Składniki
W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut.
Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :)