Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutki, delikatne z pysznym nadzieniem.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 179
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 365
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3152
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 179
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 365
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3152
Składniki
Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy. Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce wody sodę, przyprawę do pierników i przesianą na sitku mąkę. Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut. Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki.
Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas podsypując mąką.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Połowę ciasta wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości powidła w odstępach około 3 cm.
Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut.
Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w mleku na jednolitą masę lekko podgrzewając, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Nadziewane pierniczki maczamy w przestudzonej czekoladzie.
A następnie obsypujemy cukrową posypką i odkładamy, aby czekoladowa polewa zastygła. Smacznego !!!
;-D
;-)))