Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przygotować pierniczki
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 584
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11837
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 584
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11837
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i połączyć na średnich obrotach do powstania konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść szybko ręcznie w kulę. Podzielić na 4 części. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwinąć z folii, ale jej nie wyrzucać. Położyć ją na cieście i wałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać dowolne kształty za pomocą foremek. Gotowe pierniczki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10 minut. Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę kakao, wtedy pierniczki będą ciemniejsze.
LUKIER W misie miksera umieścić wszystkie składniki i na minimalnych obrotach ucierać(mieszadłem do ucierania masła) na gładki, błyszczący lukier. Aby lukier był rzadszy wystarczy dodać kilka kropel więcej soku z cytryny. Natomiast żeby był gęstrzy dodać więcej cukru pudru. Przyjemnego dekorowania