Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przygotować pierniczki
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i połączyć na średnich obrotach do powstania konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść szybko ręcznie w kulę. Podzielić na 4 części. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwinąć z folii, ale jej nie wyrzucać. Położyć ją na cieście i wałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać dowolne kształty za pomocą foremek. Gotowe pierniczki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10 minut. Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę kakao, wtedy pierniczki będą ciemniejsze.
LUKIER W misie miksera umieścić wszystkie składniki i na minimalnych obrotach ucierać(mieszadłem do ucierania masła) na gładki, błyszczący lukier. Aby lukier był rzadszy wystarczy dodać kilka kropel więcej soku z cytryny. Natomiast żeby był gęstrzy dodać więcej cukru pudru. Przyjemnego dekorowania