Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przygotować pierniczki
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3456
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 605
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3752
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 314
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 561
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3456
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 605
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3752
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 314
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 561
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i połączyć na średnich obrotach do powstania konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść szybko ręcznie w kulę. Podzielić na 4 części. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwinąć z folii, ale jej nie wyrzucać. Położyć ją na cieście i wałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać dowolne kształty za pomocą foremek. Gotowe pierniczki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10 minut. Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę kakao, wtedy pierniczki będą ciemniejsze.
LUKIER W misie miksera umieścić wszystkie składniki i na minimalnych obrotach ucierać(mieszadłem do ucierania masła) na gładki, błyszczący lukier. Aby lukier był rzadszy wystarczy dodać kilka kropel więcej soku z cytryny. Natomiast żeby był gęstrzy dodać więcej cukru pudru. Przyjemnego dekorowania