Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starego "Poradnika Domowego"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93695
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2680
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1610
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2281
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93695
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2680
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1610
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2281
Składniki
Podgrzać w rondelku łyżeczkę cukru do zrumienienia a następnie wlać łyżkę gorącej wody i mieszając dodać pozostały cukier,masło i przyprawę do pierników.Zdjąć z ognia i wystudzić.Po wystudzeniu przełożyć masę do miski i dodać mąkę,jajka,sodę wymieszaną z odrobiną wody i zagnieść ciasto.Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm.Wycinać z ciasta ciasteczka o dowolnym kształcie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w ok 180 st na rumiano (ok 10-15 min) Jeszcze ciepłe posmarować lukrem utartym z podanych z cukru pudru,białka i soku z cytryny.Dowolnie ozdobić.