Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne , pachnace pierniczki, które rozpływaja się w ustach. Nie ma świąt bez tych przepysznych ciasteczek. Zapraszam na film.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14883
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4675
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44491
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 639
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14883
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4675
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44491
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 639
Składniki
Potrzebne nam będą następujące przedmioty. Foremki do pierników, celafon, ozdoby kolorowe, kolory czerwony i zielony do lukru, wstążeczka czerwona i dodatkowo małe ozdóbki do naszych pakunków. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski z mąką wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
Teraz dodajemy jajko ,płynny miód i rozpuszczone ostudzone masło. Zamieszamy łyżką i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Rozwałkujemy na grubość 5 mm. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wycinamy nasze pierniki i jeśli chcemy je powiesić na choince to należy zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków przed pieczeniem. Na blaszkę położyć papier do pieczenia lub posmarować tłuszczem i podsypać mąką. Pieczemy około 12 minut na środkowej półce bez termo obiegu.
Ze składników na lukier przygotować lukier., podzielić na 3 równe części ,dodać do dwóch nasze kolory, zamieszać . Dekorujemy pierniki według naszej fantazji. Do dekoracji lukrem używam dekoratora . UWAGA Jeżeli chcemy więcej pierników ,to zwiększamy ilość składników. I tak wyglądają zapakowane pierniczki. Życzę udanych wypieków i udanej zabawy przy dekorowaniu i pakowaniu pierniczków. Wszystkim moim widzom życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 2021. Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmu. Na inne przepisy zapraszam do mojej książki kulinarnej na smakerze lub na playliste na mój kanał na You Tube.