Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne , pachnace pierniczki, które rozpływaja się w ustach. Nie ma świąt bez tych przepysznych ciasteczek. Zapraszam na film.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Składniki
Potrzebne nam będą następujące przedmioty. Foremki do pierników, celafon, ozdoby kolorowe, kolory czerwony i zielony do lukru, wstążeczka czerwona i dodatkowo małe ozdóbki do naszych pakunków. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski z mąką wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
Teraz dodajemy jajko ,płynny miód i rozpuszczone ostudzone masło. Zamieszamy łyżką i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Rozwałkujemy na grubość 5 mm. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wycinamy nasze pierniki i jeśli chcemy je powiesić na choince to należy zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków przed pieczeniem. Na blaszkę położyć papier do pieczenia lub posmarować tłuszczem i podsypać mąką. Pieczemy około 12 minut na środkowej półce bez termo obiegu.
Ze składników na lukier przygotować lukier., podzielić na 3 równe części ,dodać do dwóch nasze kolory, zamieszać . Dekorujemy pierniki według naszej fantazji. Do dekoracji lukrem używam dekoratora . UWAGA Jeżeli chcemy więcej pierników ,to zwiększamy ilość składników. I tak wyglądają zapakowane pierniczki. Życzę udanych wypieków i udanej zabawy przy dekorowaniu i pakowaniu pierniczków. Wszystkim moim widzom życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 2021. Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmu. Na inne przepisy zapraszam do mojej książki kulinarnej na smakerze lub na playliste na mój kanał na You Tube.