Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub choinkową ozdobą, a także smakowitym urozmaiceniem bożonarodzeniowych słodkości :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 584
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11837
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 584
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11837
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej). * nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji
Po leżakowaniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy pierniczki za pomocą foremki, robiąc w każdym z nich mniejszy otwór. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem, a w ich środku układamy kolorową landrynkę. * papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.
Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka.
Witrażyki po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły.
Pierniczki z witrażykiem będą doskonałą dekoracją świąteczną, ale także świetnym i pachnącym łakociem.
Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce. Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie). Życzę smacznego! :)