Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki według receptury mojej babci, która dostała przepis od swojej mamy. Tradycyjną przyprawę do pierników zastępują goździki, ziele angielskie i cynamon a jedynym dodanym tłuszczem jest wiejski smalec.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2218
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1311
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 483
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3483
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1101
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2218
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1311
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 483
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3483
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1101
Składniki
Smalec, miód i cukier mocno podgrzewamy aż cukier i smalec się rozpuszczą i składniki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z kakao i mieszamy z przyprawami i sodą. Do przestudzonej masy miodowej dodajemy mąkę z przyprawami i jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blaszce oprószonej mąką i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Dekorujemy według uznania.