Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8631
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4663
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 729
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8631
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4663
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 729
Składniki
Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.
Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.