Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny piernik z orzechami, korzennymi przyprawami i miodem. Aromatyczny i delikatny.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 250
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 241
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 250
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 241
Składniki
Margarynę, olej, cukier, cukier wanilinowy, miód oraz 1/8 szklanki wody podgrzewać w rondlu, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
Z dwóch łyżeczek cukru przygotować karmel, czyli podgrzewać cukier na patelni aż nabierze brązowego koloru, wówczas wlać na patelnię około 1/8 szklanki wody i szybko wymieszać. Karmel powinien rozpuścić się w wodzie. Należy go nadal podgrzewać, aż większość wody odparuje, następnie wlać go do przygotowanych w etapie 1 składników i całość odstawić do wystudzenia lub wystudzić w kąpieli wodnej.
Do wystudzonych składników dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Dodać żółtka, cynamon i przyprawę do piernika i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowywanego ciasta i delikatnie wymieszać.
Dodać orzechy, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i ostatni raz wymieszać.
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem.