Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytrusowym akcentem.
Wymiary: forma 24 × 24 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Masło rozpuść w rondelku wraz z miodem. Pod koniec dodaj przyprawę do piernika oraz kakao. Całość wymieszaj energicznie rózgą, podgrzewaj na małym ogniu i odstaw, kiedy składniki się połączą.
Mąkę przesiej do miski. Połącz wraz z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubij z obydwoma cukrami na puszystą, gładką masę. Wtedy zmiksuj z sypkimi składnikami. Dodaj ostudzoną masę z masłem. Zmiksuj krótko. Wsyp posiekane orzechy i dodaj powidła. Zamieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasto wyłóż do formy o wielkości 24 × 24 cm oprószonej delikatnie mąką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut.
Teraz zrób lukier. Cukier puder połącz z sokiem z pomarańczy. Lukier powinien być gęsty, ale lejący i niezbyt rzadki. Kontroluj i dopasuj ilość cukru pudru oraz soku z pomarańczy. Kiedy piernik się ostudzi, dokładnie go polej z wierzchu. Posyp skórką z pomarańczy oraz orzechami.