Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytrusowym akcentem.
Wymiary: forma 24 × 24 cm
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 74
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 74
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Składniki
Masło rozpuść w rondelku wraz z miodem. Pod koniec dodaj przyprawę do piernika oraz kakao. Całość wymieszaj energicznie rózgą, podgrzewaj na małym ogniu i odstaw, kiedy składniki się połączą.
Mąkę przesiej do miski. Połącz wraz z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubij z obydwoma cukrami na puszystą, gładką masę. Wtedy zmiksuj z sypkimi składnikami. Dodaj ostudzoną masę z masłem. Zmiksuj krótko. Wsyp posiekane orzechy i dodaj powidła. Zamieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasto wyłóż do formy o wielkości 24 × 24 cm oprószonej delikatnie mąką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut.
Teraz zrób lukier. Cukier puder połącz z sokiem z pomarańczy. Lukier powinien być gęsty, ale lejący i niezbyt rzadki. Kontroluj i dopasuj ilość cukru pudru oraz soku z pomarańczy. Kiedy piernik się ostudzi, dokładnie go polej z wierzchu. Posyp skórką z pomarańczy oraz orzechami.