Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski piernik dojrzewający to piernik, którego ciasto "dojrzewa" w lodówce lub w innym chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni. Ale zapewniam, że nawet 2 tygodnie wystarczą, aby piernik wyszedł wspaniały. Po przełożeniu powidłami również powinien odleżeć kilka dni ( ok 7 ), choć i zaraz po przełożeniu i oblaniu czekoladą jest smaczny. Więc teraz jest już ten czas, że jeśli mamy chęć na zrobienie takiego piernika, to powinniśmy przystąpić do zrobienia ciasta. A jak wygląda cały proces "produkcji" piernika dojrzewającego przedstawię poniżej.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6980
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6980
Składniki
Na średnim ogniu w rondelku roztapiamy masło z miodem, dodajemy cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sodą, przyprawą do piernika , kakao i solą. Mieszamy
Do suchych składników dodajemy przestudzoną masę miodową, mleko, wbijamy jajka i wyrabiamy całość na gładkie ciasto
Dokładnie wyrobione ciasto na piernik dojrzewający przekładamy do naczynia kamionkowego, ceramicznego lub szklanego. Zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 4-6 tygodni. Ciasto świeżo wyrobione jest dość luźne, ale pod wpływem dojrzewania i zimna robi się twardsze i można go potem dość łatwo rozwałkować
Po 4 tygodniach możemy już wypiekać piernik. Ale nawet 2 tygodnie wystarczają, aby piernik staropolski wyszedł wspaniały. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części. U mnie każda z części miała ok 710 g
Na stolnicę wysypujemy nieco mąki, bo ciasto może się kleić i wałkujemy pierwszą część zimnego ciasta na prostokąt na wymiar blaszki z piekarnika. U mnie jest to 42x 30. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na nią rozwałkowane ciasto. Ja czasami wałkuję też ciasto za pomocą małego wałka bezpośrednio na papierze w formie
Ciasto pieczemy w 170 stopniach ok 15-18 minut na ustawieniu góra- dół, Jeśli macie mniejsze blaszki, a więc płat ciasta będzie nieco grubszy, to wówczas pieczemy ciasto 20-21 min
Jeśli posiadamy drugą płaską blachę z piekarnika w tym samym rozmiarze to w czasie, gdy piecze się pierwsza część ciasta rozwałkowujemy drugi płat ciasta. Po wyjęciu blachy z upieczonym ciastem odstawiamy ją do wystudzenia ciasta, a drugą blaszkę wstawiamy do piekarnika. Ciasto musi wystygnąć, żeby dać się bezpiecznie wyjąć z formy. Gdy mamy już wolną pierwszą blaszkę rozwałkowujemy trzecią część ciasta, przenosimy na blaszkę i pieczemy po wyjęciu drugiej blaszki
Gdy mamy już upieczone i wystudzone trzy blaty ciasta piernik przekładamy powidłami: na pierwszym blacie rozsmarowujemy ok 350 - 400 g powidła. Na niego nakładamy drugi blat ciasta i znów rozsmarowujemy na nim drugą część powideł i przykładamy trzecim blatem. Dociskamy i przykrywamy papierem śniadaniowym lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 dni, a następnie piernik kroimy na trzy równe części wzdłuż krótszego boku (u mnie pierniki o rozmiarze 14 x 10 cm). Żeby pierniki wyszły w kształcie idealnych kostek możemy poprzycinać brzegi zewnętrzne
Przygotowujemy czekoladę do oblania piernika: w rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się rozpuści rondelek zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę ( u mnie 150 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej ) i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladą oblewamy pierniki
Na koniec ozdabiamy górę piernika: można obsypać go pokruszonymi orzechami włoskimi, migdałami, skórką pomarańczową lub tak jak u mnie tym razem: wiórkami kokosowymi i gotowymi ozdobami cukrowymi
Piernik jest smaczny już zaraz po przygotowaniu, ale po 3-5 dniach będzie jeszcze smaczniejszy