Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik a w zasadzie ciasto piernikowe na wzór babki gotowanej, gotowane a nie pieczone, oblane czekoladą.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8347
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10078
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8347
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10078
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 648
Składniki
Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło umieściłam w misce miksera i ucierałam je kilka minut na najwyższych obrotach, aż masło nabrało puszystości i zbielało. Następnie nadal ucierając, dodawałam do masła po jednym jajku i miksowałam do połączenia. W tym momencie masa wyglądała na zważoną, ale tak ma być. Mąkę tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao i taką mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Od momentu zagotowania się wody, gotowałam ciasto 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia w formie, a następnie wyłożyłam je na talerz. Gdy ciasto wystygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i dodałam do niej połamane na kawałki obydwa rodzaje czekolady. Odstawiłam na chwilę, a następnie wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce.