Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik gotowany Siostry Anastazji to idealna alternatywa dla ciasta pieczonego. Można go przygotować nawet dzień przed świętami, a będzie puszysty i miękki w środku. Najlepiej podawać go z polewą czekoladową.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 95
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 36
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6362
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 405
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 95
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 36
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6362
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 405
Składniki
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Umieść je w misie od miksera i zacznij miksować. Masa powinna robić się coraz bielsza i puszysta. Wtedy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypuj partiami cukeir zwykły i waniliowy. Dalej ucieraj aż składniki się połączą. Mąkę pszenną przesiej i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Wsyp sypkie produkty do masy. Dodaj kakao i przyprawę do piernika. Zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Szczelnie okryj ją folią aluminiową. Przełóż do garnka o szerokim dnie. Wlej wodę do garnka w taki sposób, aby sięgała ponad połowę formy z ciastem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika do śreniego i gotuj piernik przez około 90 minut. Po ugotowaniu wyjmij formę z garnka i odstaw do ostygnięcia.
Jeśli chcesz przełożyć piernik powidłami, poczekaj aż ciasto ostygnie. Wtedy podziel je ostrym nożem wzdłuż i wyłóż konfiturę. Złóż ciasto układając jeden blat na drugi, dociśnij. Wtedy przystąp do polania piernika polewą czekoladową. W małym rondelku zagotuj śmietanę. Zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj tak długo aż całość się połączy w gęstą i gładką polewę. Polej wystudzony piernik polewą czekoladową. Udekoruj piernik ulubionymi orzechami albo migdałami.