Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik gotowany Siostry Anastazji to idealna alternatywa dla ciasta pieczonego. Można go przygotować nawet dzień przed świętami, a będzie puszysty i miękki w środku. Najlepiej podawać go z polewą czekoladową.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96338
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5740
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96338
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5740
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Składniki
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Umieść je w misie od miksera i zacznij miksować. Masa powinna robić się coraz bielsza i puszysta. Wtedy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypuj partiami cukeir zwykły i waniliowy. Dalej ucieraj aż składniki się połączą. Mąkę pszenną przesiej i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Wsyp sypkie produkty do masy. Dodaj kakao i przyprawę do piernika. Zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Szczelnie okryj ją folią aluminiową. Przełóż do garnka o szerokim dnie. Wlej wodę do garnka w taki sposób, aby sięgała ponad połowę formy z ciastem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika do śreniego i gotuj piernik przez około 90 minut. Po ugotowaniu wyjmij formę z garnka i odstaw do ostygnięcia.
Jeśli chcesz przełożyć piernik powidłami, poczekaj aż ciasto ostygnie. Wtedy podziel je ostrym nożem wzdłuż i wyłóż konfiturę. Złóż ciasto układając jeden blat na drugi, dociśnij. Wtedy przystąp do polania piernika polewą czekoladową. W małym rondelku zagotuj śmietanę. Zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj tak długo aż całość się połączy w gęstą i gładką polewę. Polej wystudzony piernik polewą czekoladową. Udekoruj piernik ulubionymi orzechami albo migdałami.