Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik herbaciany, przekładany powidałmi i kremem budyniowym.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 484
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 484
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Składniki
Przygotowanie ciasta na początek mieszamy składniki suche mąka, przyprawa do piernika oraz soda. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Gdy będzie już puszysta dodaję część mąki, a następnie składniki suche, olej, płynny miód, oraz przestudzona mocną herbatę. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę. Z przygotowanego ciasta pieczemy trzy placki w temp. 170 przez 15 minut. Forma na ciasto o wymiarach 26X36 cm Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowanie kremu Gotujemy część mleka, a w pozostałej części mieszamy cukier, budyń oraz mąkę . Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieją, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu przekładamy do chłodnego naczynia i przykrywamy folią w kontakcie, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny możemy dalej robić krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń. Musi być całkowicie zimny budyń aby się krem nie zwarzył.
Przygotowanie polewy Na początek żelatynę mieszamy z wodą aby napęczniała. Jak żelatyna napęcznieje upłynniamy, można na kilka sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem mleka oraz cukru, na koniec dodajemy kakao oraz upłynnioną żelatynę. Przestudzoną polewą polewamy przełożony piernik. Składanie piernika Przestudzone placki piernika przekładamy. Na pierwszy placek dajemy połowę powideł, na powidła część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, również smarujemy pozostałymi powidłami oraz pozostałym kremem i nakrywamy trzecim plackiem. Po przełożeniu polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin najlepiej na noc.