Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to ciasto, które króluje podczas świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz ten aromatyczny smakołyk, koniecznie wypróbuj go w kawowej wersji przygotowanej przez Ewę Wachowicz. Przepis pochodzi z 471. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 84
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 249
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2688
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 688
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 84
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 249
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2688
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 688
Składniki
Miód wlać do garnka, dodać kawę, wymieszać, zagotować i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać przyprawę do piernika oraz sodę. Porcjami dodać mąkę i miód z kawą. Zmiksować. Pod koniec wlać olej.
Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą – robotem na najniższych obrotach. Przelać do foremki (spód wyłożyć papierem, boki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół i naponczować kawą z alkoholem. Przełożyć powidłami. Wierzch pokryć polewą czekoladową (tabliczki wystarczy pokruszyć do miski ustawionej na garnku z wrzątkiem i roztopić z dodatkiem oleju). Górę udekorować migdałami.