Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to ciasto, które króluje podczas świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz ten aromatyczny smakołyk, koniecznie wypróbuj go w kawowej wersji przygotowanej przez Ewę Wachowicz. Przepis pochodzi z 471. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1388
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 311
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 80
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1344
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1388
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 311
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 80
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1344
Składniki
Miód wlać do garnka, dodać kawę, wymieszać, zagotować i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać przyprawę do piernika oraz sodę. Porcjami dodać mąkę i miód z kawą. Zmiksować. Pod koniec wlać olej.
Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą – robotem na najniższych obrotach. Przelać do foremki (spód wyłożyć papierem, boki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół i naponczować kawą z alkoholem. Przełożyć powidłami. Wierzch pokryć polewą czekoladową (tabliczki wystarczy pokruszyć do miski ustawionej na garnku z wrzątkiem i roztopić z dodatkiem oleju). Górę udekorować migdałami.