Piernik to ciasto, które króluje podczas świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz ten aromatyczny smakołyk, koniecznie wypróbuj go w kawowej wersji przygotowanej przez Ewę Wachowicz. Przepis pochodzi z 471. odcinka programu "Ewa gotuje".
Piernik kawowy według Ewy Wachowicz
Składniki
- 400 g miodu
- 1 szklanka mocnej kawy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
Dodatkowo
- Kawa z wódką do ponczowania
- Powidła do przełożenia
- Migdały bez skórki do dekoracji
Polewa
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju
Składniki
- 400 g miodu
- 1 szklanka mocnej kawy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
Dodatkowo
- Kawa z wódką do ponczowania
- Powidła do przełożenia
- Migdały bez skórki do dekoracji
Polewa
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju

Etapy przygotowania
Miód wlać do garnka, dodać kawę, wymieszać, zagotować i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać przyprawę do piernika oraz sodę. Porcjami dodać mąkę i miód z kawą. Zmiksować. Pod koniec wlać olej.
Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą – robotem na najniższych obrotach. Przelać do foremki (spód wyłożyć papierem, boki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół i naponczować kawą z alkoholem. Przełożyć powidłami. Wierzch pokryć polewą czekoladową (tabliczki wystarczy pokruszyć do miski ustawionej na garnku z wrzątkiem i roztopić z dodatkiem oleju). Górę udekorować migdałami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4554

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 718

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 312

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14611
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 32
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4554

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 718

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 312

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14611
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 32



Składniki
- 400 g miodu
- 1 szklanka mocnej kawy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
- Kawa z wódką do ponczowania
- Powidła do przełożenia
- Migdały bez skórki do dekoracji
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju
Miód wlać do garnka, dodać kawę, wymieszać, zagotować i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać przyprawę do piernika oraz sodę. Porcjami dodać mąkę i miód z kawą. Zmiksować. Pod koniec wlać olej.
Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą – robotem na najniższych obrotach. Przelać do foremki (spód wyłożyć papierem, boki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół i naponczować kawą z alkoholem. Przełożyć powidłami. Wierzch pokryć polewą czekoladową (tabliczki wystarczy pokruszyć do miski ustawionej na garnku z wrzątkiem i roztopić z dodatkiem oleju). Górę udekorować migdałami.
Pyszotka:)
Smakowicie wygląda :) W dniu imienin życzę Wszystkiego Najlepszego :)