Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik, który nie musi dojrzewać. Dodatek kawy gwarantuje niebanalne doznania. Piekłam go w wigilię na ostatnią chwilę i nie żałuję wyszedł rewelacyjny!
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 59
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 48
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 686
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 59
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 48
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 686
Składniki
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na pusztystą masę. Dodajemy do nich miód, masło i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wsypujemy do masy miodowej i mieszamy. Suszone śliwki kroimy na kawałki, orzechy siekamy wraz z suszoną żurawiną. Owoce obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do keksówki ciasto. Pieczemy 90 minut w 180 C. W połowie nakrywamy folią aluminiową. Studzimy. Kroimy na 3 części i przekładamy powidłami. Polewamy czekoladą i zostawiamy do ostygnięcia.