Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mięciutki, aromatyczne. Polecam :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 98
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16006
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 159
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 663
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 98
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16006
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 159
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 663
Składniki
Herbatę, cukier, miód, masło, kakao, przyprawę korzenną przełożyć do garnka i umieścić na gazie. Podgrzewać i mieszać. Doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy w garnku i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszać do połączenia składników. Dodać jeszcze pianę z białek i delikatnie połączyć całość. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na dwie części, a następnie wzdłuż. Uzyskamy cztery kawałki ciasta. Do pieczenia można użyć keksówki, wtedy wystarczy ciasto pokroić tylko wzdłuż. Posmarować powidłami. Docisnąć ciasto. W rondelku połączyć masło z czekoladą i śmietaną. Podgrzewać, mieszać, aż powstanie gładka masa. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladą. Udekorować orzechami włoskimi. Smacznego