Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo nietypowy przepis na piernik z dodatkiem majonezu. Warto się na niego skusić, wychodzi miękki, delikatny i wilgotny. W sam raz na nadchodzące święta.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 815
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5037
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1282
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 815
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11652
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5037
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1282
Składniki
WYKONANIE: Keksówkę o wymiarach 12/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C ustawienie góra -dół. Jajko rozbijamy, białko wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier oraz żółtko. Mąkę, kakao, przyprawę i sodę przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z jogurtem lub mlekiem. Następnie dodajemy majonez oraz dżem i dobrze ucieramy. Przelewamy do formy i pieczemy 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto gdy przestygnie przekrawamy na dwa blaty, smarujemy powidłem. Wierzch również smarujemy, Ponieważ piernik troszkę pękł nałożyłam tam trochę więcej powidła, po równej powierzchni posmarowałam dość cienko.
POLEWA: Do garnka oprócz żelatyny dajemy wszystkie składniki polewy, stawiamy na małym ogniu, czasem mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i rozpuszczamy, ja to robię w mikrofalówce. Gdy polewa jest już gotowa wlewamy żelatynę i wyłączamy ogień, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa jest gotowa do nałożenia gdy jest gęsta. Smarujemy dokładnie wierzch i boki. Posypujemy orzechami lub dekorujemy według upodobania. Piernik wstawiamy do lodówki. Smacznego :)