Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na piernik norymberski powstał z inspiracji słynnymi pierniczkami norymberskimi – mięciutkimi, pełnymi bakalii i korzennych przypraw. Wykonanie tych pierniczków jest dość pracochłonne. Możesz jednak cieszyć się ich smakiem, piekąc znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu ciasto.
Keksówka 30 cm
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 441
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 92
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 247
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 441
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 92
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 247
Składniki
Zalej rumem kandyzowane skórki cytrusów i rodzynki. Pozostaw na kilka godzin. Namoczone bakalie odcedź z nadmiaru rumu (nie wylewaj go) i zblenduj na gładką masę.
Zmiel (w malakserze) migdały i orzechy włoskie na pył – im drobniej, tym lepiej.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z miodem, olejkiem migdałowym, resztą rumu, goździkami i przyprawą piernikową. Dodaj do masy z jajek zblendowane bakalie, a następnie mączkę z orzechów.
Przesiej do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta.
Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj ciasto szpatułą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Gdy piernik przestygnie, możesz go polukrować albo oblać polewą czekoladową.