Pomysł na piernik norymberski powstał z inspiracji słynnymi pierniczkami norymberskimi – mięciutkimi, pełnymi bakalii i korzennych przypraw. Wykonanie tych pierniczków jest dość pracochłonne. Możesz jednak cieszyć się ich smakiem, piekąc znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu ciasto.
Piernik norymberski
Składniki
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynków
- 150 ml rumu
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g płynnego miodu
- 3 krople olejku migdałowego
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- kilka zmielonych goździków
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynków
- 150 ml rumu
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g płynnego miodu
- 3 krople olejku migdałowego
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- kilka zmielonych goździków
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia

Potrzebne przybory kuchenne
Keksówka 30 cm
Etapy przygotowania
Zalej rumem kandyzowane skórki cytrusów i rodzynki. Pozostaw na kilka godzin. Namoczone bakalie odcedź z nadmiaru rumu (nie wylewaj go) i zblenduj na gładką masę.
Zmiel (w malakserze) migdały i orzechy włoskie na pył – im drobniej, tym lepiej.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z miodem, olejkiem migdałowym, resztą rumu, goździkami i przyprawą piernikową. Dodaj do masy z jajek zblendowane bakalie, a następnie mączkę z orzechów.
Przesiej do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta.
Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj ciasto szpatułą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Gdy piernik przestygnie, możesz go polukrować albo oblać polewą czekoladową.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17972

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 159

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 3079

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 666
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17972

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 159

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 3079

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 666



Składniki
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynków
- 150 ml rumu
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g płynnego miodu
- 3 krople olejku migdałowego
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- kilka zmielonych goździków
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Zalej rumem kandyzowane skórki cytrusów i rodzynki. Pozostaw na kilka godzin. Namoczone bakalie odcedź z nadmiaru rumu (nie wylewaj go) i zblenduj na gładką masę.
Zmiel (w malakserze) migdały i orzechy włoskie na pył – im drobniej, tym lepiej.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z miodem, olejkiem migdałowym, resztą rumu, goździkami i przyprawą piernikową. Dodaj do masy z jajek zblendowane bakalie, a następnie mączkę z orzechów.
Przesiej do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta.
Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj ciasto szpatułą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Gdy piernik przestygnie, możesz go polukrować albo oblać polewą czekoladową.
Pyszotka:)