Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik postny, mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto pieczone bez użycia jaj, nie wymaga leżakowania tak ja piernik staropolski . Pachnący miodem,przyprawami i bardzo puszysty i wilgotny.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 660
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3154
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4047
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 836
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 660
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3154
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4047
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 836
Składniki
owidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C ok.40 min.
Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.