Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik przekładany powidłami - Prosty przepis
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
W garnku rozpuścić masło z cukrem dodać 2 łyżki powideł, kakao, cynamon, przyprawę do piernika oraz miód, wymieszać, krótko podgrzać i zdjąć z ognia. Po 2-3 minutach dodać mleko, jajka, sodę i całość wymieszać. Na koniec dodać partiami mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką. Ciasto przelać do wyłożonej keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić do całkowitego przestudzenia, ułatwi to przekrojenie ciasta. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Ciasto posmarować powidłami i przykryć drugą częścią ciasta. W garnuszku podgrzać mocno śmietankę, ale jej nie zagotowywać i zdjąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa zacznie robić się gęsta przelać na ciasto i rozsmarować. Dodatkowo piernik można udekorować w dowolny sposób. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!