Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik przekładany powidłami - Prosty przepis
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 141
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31320
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 141
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31320
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Składniki
W garnku rozpuścić masło z cukrem dodać 2 łyżki powideł, kakao, cynamon, przyprawę do piernika oraz miód, wymieszać, krótko podgrzać i zdjąć z ognia. Po 2-3 minutach dodać mleko, jajka, sodę i całość wymieszać. Na koniec dodać partiami mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką. Ciasto przelać do wyłożonej keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić do całkowitego przestudzenia, ułatwi to przekrojenie ciasta. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Ciasto posmarować powidłami i przykryć drugą częścią ciasta. W garnuszku podgrzać mocno śmietankę, ale jej nie zagotowywać i zdjąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa zacznie robić się gęsta przelać na ciasto i rozsmarować. Dodatkowo piernik można udekorować w dowolny sposób. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!