Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekoladowej.
garnek, wałek do ciasta, forma do pieczenia, nóż,
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 554
Polecam.
Odsłon: 217
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 475
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 48
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 554
Polecam.
Odsłon: 217
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 475
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 48
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze.
Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na piernik rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra pod wymiar blaszki z piekarnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i do wyłożonej formy umieszczamy rozwałkowane ciasto.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 15 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Ostudzone kroimy na trzy równe części. Kawałki ciasta przekładamy powidłami, zawijamy ciasto papierem do pieczenia, równomiernie uciskamy i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie nakładamy czekoladową polewę. Wierzch piernika możemy udekorować kolorową posypką.
Smacznego !!!