Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy Wasze myśli zaczęły już krążyć wokół Świąt Bożego Narodzenia? Zastanawiacie się już co podacie bliskim na Świątecznym Stole? Jeśli lubicie mieć wszystko dobrze przemyślane i odpowiednio wcześniej przygotowane, to z całego serca zachęcam do wspólnego pieczenia piernika staropolskiego - dojrzewającego! :) Piernik jest ciastem (obok sernika i makowca), które dla mnie jest nieodłącznym symbolem tych magicznych Świąt, a ten prawdziwy powinien już zagościć w naszych kuchniach.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2640
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20147
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 743
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7171
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2640
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20147
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 743
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7171
Składniki
Masło, miód i cukier podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. 2. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i jajka. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy (będzie trochę luźne, ale w trakcie leżakowania stwardnieje), przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy, na strych) na kilka tygodni.
W dniu pieczenia (kilka dni przed planowanym podaniem) ciasto ogrzewamy w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy (można lekko podsypać mąką) na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim blachę (taką od piekarnika) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC. 6. Upieczone ciasta studzimy. 7. Po dokładnym wystudzeniu przekładamy je nadzieniem (podgrzane powidła śliwkowe, masa marcepanowa), przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy i odstawiamy do zmięknięcia na kilka dni.
Po tym czasie ciasto kroimy na trzy części (powstają nam trzy pierniki) i dekorujemy – oblewamy polewą czekoladową lub lukrujemy.