Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi oraz masą grysikową Piernik robi się szybko, jest wilgotny oraz bardzo smaczny
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier oraz kaszę mannę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż kasza mocno zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia do całkowitego przestygnięcia. Masło ucierać za pomocą miksera dodając partiami ostudzona kaszę mannę.
Masło przełożyć do rondelka. Dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko to podgrzewać na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz ostudzona polewę powidłową. Wszystko wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przelać do keksówki o wym.24x14 i piec w 170C góra-dół bez termoobiegu przez ok 1h 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem. Posłuży ona jako polewa do piernika. Upieczone ciasto rozkroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat posmarować 4 łyżkami powideł. Na to położyć drugi blat ciasta. Drugi blat ciasta posmarować masą grysikową, na górę wyłożyć 3 blat ciasta i oblać piernika rozpuszczoną czekoladą . Wierzch ciasta posypać orzechami lub innymi dekoracjami jadalnymi. Smacznego!