Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi oraz masą grysikową Piernik robi się szybko, jest wilgotny oraz bardzo smaczny
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5031
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13574
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7656
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5031
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13574
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7656
Składniki
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier oraz kaszę mannę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż kasza mocno zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia do całkowitego przestygnięcia. Masło ucierać za pomocą miksera dodając partiami ostudzona kaszę mannę.
Masło przełożyć do rondelka. Dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko to podgrzewać na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz ostudzona polewę powidłową. Wszystko wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przelać do keksówki o wym.24x14 i piec w 170C góra-dół bez termoobiegu przez ok 1h 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem. Posłuży ona jako polewa do piernika. Upieczone ciasto rozkroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat posmarować 4 łyżkami powideł. Na to położyć drugi blat ciasta. Drugi blat ciasta posmarować masą grysikową, na górę wyłożyć 3 blat ciasta i oblać piernika rozpuszczoną czekoladą . Wierzch ciasta posypać orzechami lub innymi dekoracjami jadalnymi. Smacznego!