Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik w czekoladzie"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do gładkiej masy wsyp przyprawę piernikową oraz drobno posiekane orzechy ze skórką pomarańczową. Dolej rum, dodaj pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej formy, posypanej tartą bułką i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ciasto około 70 minut.
W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść rozdrobnioną czekoladę z posiekanym masłem. Wymieszaj z rumem.
Upieczony, lekko przestudzony piernik polej ciepłą polewą i udekoruj według uznania.Źródło: Kurier TV