Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik w czekoladzie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13169
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5395
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13169
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5395
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do gładkiej masy wsyp przyprawę piernikową oraz drobno posiekane orzechy ze skórką pomarańczową. Dolej rum, dodaj pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej formy, posypanej tartą bułką i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ciasto około 70 minut.
W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść rozdrobnioną czekoladę z posiekanym masłem. Wymieszaj z rumem.
Upieczony, lekko przestudzony piernik polej ciepłą polewą i udekoruj według uznania.Źródło: Kurier TV