Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda czas oczekiwania jest długi ale uważam, że warto go zrobić. To prawdziwy rarytas smakowy na Święta Bożego Narodzenia.
Polecam.
Odsłon: 292
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 375
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 981
Polecam.
Odsłon: 292
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 375
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 981
Składniki
Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Sodę rozrobić z mlekiem. Jajka roztrzepać widelcem. Mąkę przesiać do miski. Stopniowo dodawać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Ale można go upiec i po dwóch tygodniach - też będzie pyszny. Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce. Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Cienko rozwałkować i piec w dużej formie, wyłożonej papierem. Każdy blat piec osobno około 20 minut w temp. 175 stopni. Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie. Przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubioną masą ale dopiero na następny dzień. Obciążyć deseczką przez noc. Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół. Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią. Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.