Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie cieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 157
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 83
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 62
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 59
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 70
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 157
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 83
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 62
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 59
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 70
Składniki
Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem.