Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie możesz się zdecydować czy na święta zrobić piernik czy też makowca? Teraz już nie musisz wybierać - zrób piernik z makiem, który z pewnością zadowoli wielbicieli obu tych ciast. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego możesz zrobić go nawet na ostatnią chwilę przed świętami.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2608
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20101
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 704
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7128
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2608
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20101
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 704
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7128
Składniki
Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj do niego cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Składniki powinny się połączyć. Poczekaj aż masa delikatnie ostygnie. W mleku rozpuść sodę oczyszczoną, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Jajka roztrzep delikatnie i także połącz z masą. W kolejnym kroku dodaj masę makową i wlej odrobinę ekstraktu z pomarańczy.
Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wmieszaj w ciasto. Możesz krótko zmiksować albo ręcznie wymieszać w taki sposób, aby masa zrobiła się gładka. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę. Piecz piernik z makiem w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Możesz podawać ciasto z lukrem albo polewą czekoladową. Jeśli chcesz, po upieczeniu i ostudzeniu przekrój je na pół, a następnie wyłóż nadzienie w postaci konfitury.