Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie możesz się zdecydować czy na święta zrobić piernik czy też makowca? Teraz już nie musisz wybierać - zrób piernik z makiem, który z pewnością zadowoli wielbicieli obu tych ciast. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego możesz zrobić go nawet na ostatnią chwilę przed świętami.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 160
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104515
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 339
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9045
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 160
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104515
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 339
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9045
Składniki
Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj do niego cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Składniki powinny się połączyć. Poczekaj aż masa delikatnie ostygnie. W mleku rozpuść sodę oczyszczoną, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Jajka roztrzep delikatnie i także połącz z masą. W kolejnym kroku dodaj masę makową i wlej odrobinę ekstraktu z pomarańczy.
Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wmieszaj w ciasto. Możesz krótko zmiksować albo ręcznie wymieszać w taki sposób, aby masa zrobiła się gładka. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę. Piecz piernik z makiem w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Możesz podawać ciasto z lukrem albo polewą czekoladową. Jeśli chcesz, po upieczeniu i ostudzeniu przekrój je na pół, a następnie wyłóż nadzienie w postaci konfitury.