Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to wyśmienite ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Najczęściej pieczemy je właśnie wówczas, później zapominając o nim na cały rok. Tymczasem niezwykle pyszny jest – lżejszy od bożonarodzeniowego – szybki piernik z masą jabłkową, który warto upiec w sezonie na owoce jabłoni!
Forma 25×35 cm
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10240
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2875
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1983
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 755
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10240
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2875
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1983
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 755
Składniki
Przygotuj piernik. Połącz w rondelku mleko, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia.
Dodaj do masy z rondelka jajka i miękkie masło. Zmiksuj (mikserem na niskich obrotach).
W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Partiami dodaj produkty sypkie do masy, cały czas mieszając ją mikserem – do połączenia w jednolitą całość.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25×35 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C stopni. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Kiedy piernik wystygnie przekrój go na dwa blaty.
W międzyczasie przygotuj masę jabłkową. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. Smaż, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas wymieszaj masę z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełóż nią blaty ciasta.
Przygotuj polewę. Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do połączenia składników. Odstaw masę do lekkiego przestudzenia. Tężejącą polewę rozprowadź na wierzchnim blacie piernika i przełóż go na kilka godzin do lodówki.