Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z mieloną całą pomarańczą. Miękki, wilgotny, ładnie utrzymuje świeżość. Ma przyjemny pomarańczowy smak, bez posmaku goryczki ze skórki pomarańczy. Bardzo intensywnie pachnie podczas pieczenia.
Śledzie z sokiem z cytryny, liściem laurowym i pieprzem. Śledź jest dobry na...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 283
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 183
Śledzie z sokiem z cytryny, liściem laurowym i pieprzem. Śledź jest dobry na...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 283
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 183
Składniki
Pomarańczę dobrze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować ok. 15 minut. Odlać wodę, zalać nową wodą, doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystudzenia w wodzie. Pokroić ze skórką na kawałki, zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć zmieloną pomarańczę, miękkie masło, dodać jajko, cukier, płynny miód, sodę, przyprawę do piernika i mąkę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksówki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą, posypać skórką pomarańczową.