Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten piernik jest bardzo wyrazisty w smaku. Mąka żytnia i miód gryczany nadają charakteru, pikanterii. Miód gryczny ma smak palonego karmelu, a mąka żytnia jest kwaskowa z orzechowym posmakiem. Jeszcze do tego smak i zapach trufli. Polecam dorosłym.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 8
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 57
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 117
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 8
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 57
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 117
Składniki
Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka. Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i podgrzać. Powinien być płynny, lejący. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodać rum. Śliwki namoczyć w ciełej wodzie. Śliwki ( oczywiście osączone na sicie ) i orzechy dodać do masy. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową. Piernik wystudzić w formie. W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę, kakao oraz pokrojone cukierki. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka. Nie gotować. Piernik polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego.