Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty piernik, który wyjdzie każdemu. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto pozostaje miękkie. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą sprawdzi się idealnie na Święta.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 289
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 244
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9301
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 289
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 244
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9301
Składniki
Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu mielimy dokładnie. Ja przecisnęłam 3 razy przez praskę i miały już dobrą konsystencję. Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy do nich jajka, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i ziemniaki. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, używałam blaszki 22x24cm. Po ostudzeniu piernik przecinamy na pół i smarujemy powidłami. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kiedy lekko ostygnie, ale nadal będzie płynna, dodajemy olej. Mieszamy, aż dobrze się połączy. Gotową polewą oblewamy piernik. Pozostawiamy do ostudzenia. Piernik trzymamy w zamkniętym pojemniku, aby jak najdłużej pozostał świeży.