Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14420
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4333
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 931
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1162
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4127
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14420
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4333
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 931
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1162
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4127
Składniki
Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać masło i roztopić,lecz nie gotować.Odstawić jak cukier już się rozpuści. Przestudzić do letniego.
Roztrzepać jajka, przesiać mąkę z sodą,dodać przyprawy.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą,potem można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Albo po prostu zagnieść ręką.
Wylać i rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. (ja robiłam z podwójnej porcji i dlatego wlałam do 2 takich blaszek)
Piec ok. 40 min. w 175*C.
Po upieczeniu, obrócić na deskę, zdjąć papier i ostudzić.
Ułożyć placek na deskę i przekroić na dwie części. Naciąć placek w połowie i wokół całego placka. Nitką dokończyć krojenie .(piłując) (moje wyszły ciut za nisko przecięte) Górę odłożyć na bok.
Dół posmarować gęstą marmoladą.Można marmoladę wzbogacić np. aromatem rumowym czy pomarańczowym.
Pokroić na 6 pierników, po szerokości.Będą mieć ok.6,5 x 30 cm. Albo na 4 po długości blaszki tj. 7,5 x 40 cm.
Układać po dwa, na kratce, albo na papierze z odwróconą blaszką, czy stolnicą.
polewa-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu oblewać i smarować pierniki.
Przekładać na inną blaszkę do zastygnięcia. Na drugi dzień wszystkie osobno zafoliować. (Piekę z tydzień wcześniej przed świętami i wytrzymują jeszcze do Nowego Roku.)
Moje pierniki, upieczone z podwójnej porcji,wszystkie dla rodziny.