Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami. Wspaniała opcja dla zabieganych :)
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1701
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2241
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 47
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 131
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1338
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1701
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2241
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 47
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 131
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1338
Składniki
Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę piernikową zagotowuję w dużym garnku i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję jajka, mąkę i sodkę i mieszam. Najlepiej ręką. Ciasto jest dosyć miękkie. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Następnie wykładam ciasto po kawałku na stolnicę podsypaną mąką (ciasto dosyć się lepi, więc mąki może być więcej), lekko zagniatam i rozwałkowuję lub rozgniatam ciasto na grubość ok. 1 cm. Wykrawam kształty, które lubię, układam pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Pozostaje tylko przyozdobić pierniczki i gotowe :) Smacznego :)