Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne brownie o korzennym smaku. Idealnie się sprawdzi jako przepis na szybkie ciasto świąteczne zamiast piernika.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Kruszonka: Do przygotowania kruszonki będzie potrzebne miękkie masło. Zagnieć masło razem z mąką, cukrem oraz przyprawą korzenną. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kruszonkę (najlepiej "skubać" ciasto i rozrzucać). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez około 15 minut (aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
Kruszonka: Do zimnej kruszonki dodaj 100 g roztopionej czekolady gorzkiej i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą i tam rozprowadź kruszonkę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Brownie: Rozpuść czekoladę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodaj cienkim strumieniem czekoladę roztopioną. Wymieszaj całość. Dodaj pozostałe składniki, i ponownie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) wlej połowę ciasta i włóż do środka zmrożoną kruszonkę. Dociśnij kruszonkę by nieco się zanurzyła w cieście do brownie i wylej pozostałą część ciasta.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nadaje się do skonsumowania, na ciepło z lodami bądź obsypane cukrem pudrem.