Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne brownie o korzennym smaku. Idealnie się sprawdzi jako przepis na szybkie ciasto świąteczne zamiast piernika.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 115
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2941
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 115
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2941
Składniki
Kruszonka: Do przygotowania kruszonki będzie potrzebne miękkie masło. Zagnieć masło razem z mąką, cukrem oraz przyprawą korzenną. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kruszonkę (najlepiej "skubać" ciasto i rozrzucać). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez około 15 minut (aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
Kruszonka: Do zimnej kruszonki dodaj 100 g roztopionej czekolady gorzkiej i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą i tam rozprowadź kruszonkę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Brownie: Rozpuść czekoladę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodaj cienkim strumieniem czekoladę roztopioną. Wymieszaj całość. Dodaj pozostałe składniki, i ponownie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) wlej połowę ciasta i włóż do środka zmrożoną kruszonkę. Dociśnij kruszonkę by nieco się zanurzyła w cieście do brownie i wylej pozostałą część ciasta.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nadaje się do skonsumowania, na ciepło z lodami bądź obsypane cukrem pudrem.